Fieke

Je persoonlijke plan, net zo belangrijk als je bedrijfsplan

Haal je doelen en bewaak de balans tussen werk en privé

Voor je bedrijf maak je een ondernemingsplan en een begroting. Je weet precies waar je wilt investeren en hoe je gaat groeien. Maar heb je ook een persoonlijk groeiplan? Weet je wat je wilt bereiken, zakelijk én privé, en hoe je daar voor kunt zorgen? In dit artikel helpen we je met een persoonlijk plan. Nét zo belangrijk als je bedrijfsplan.

Net als bij een bedrijfsplan, stel je in een persoonlijk plan doelen op en kijk je hoe je daar naartoe kunt werken. Wat zou je willen, over een jaar, over vijf jaar en over tien jaar? Hoe wil je dat het dan gaat met jou, als ondernemer en als mens? Wat wil je hebben bereikt?

Misschien denk je aanvankelijk vooral aan bedrijfsgroei. Groter worden en meer verdienen is belangrijk en leuk, maar er is meer in het leven. Wellicht heb je ook andere dromen, zoals een gezin stichten, fit worden of blijven, een wereldreis maken of simpelweg zo gelukkig mogelijk zijn (en dat is misschien wel het beste doel dat er bestaat). Zijn die doelen haalbaar, als je zo doorgaat als nu?

Bepaal voor jou de perfecte balans tussen je bedrijf en je privéleven. Misschien wil je af en toe een weekend onbereikbaar kunnen zijn, minstens drie avonden per week op tijd naar huis of regelmatig kunnen sporten. Misschien voel je je niet lekker als je niet minstens zeven uur kunt slapen per nacht. Schrijf het op, en weet waar je naar toe werkt.

Je persoonlijke groeiplan

Net als bij een bedrijfsplan, stel je in een persoonlijk plan doelen op en kijk je hoe je daar naartoe kunt werken.

Persoonlijke SWOT

Krachten en zwaktes, kansen en bedreigingen

Een onderdeel van menig bedrijfsplan is de SWOT-analyse. Een overzicht van je sterke en zwakke kanten, kansen en bedreigingen. Dit kun je ook maken in je persoonlijke plan. Natuurlijk met je persoonlijke doelen in je achterhoofd. Zet je goede eigenschappen op een rij, maar ook je valkuilen. Kun jij snel schakelen? Dat is een kracht. Wil je eigenlijk meer vrije tijd, maar kun je slecht nee zeggen? Dit is een valkuil, en hier kun je aan werken.

Ook kun je je kansen en bedreigingen op een rijtje zetten. Heb jij misschien net een talentvolle medewerker aangenomen aan wie je de dagelijkse leiding over zou kunnen laten? Dit is een kans om zelf wat meer vrije tijd te krijgen, die je aan je vrienden kunt besteden. Een bedreiging is bijvoorbeeld dat jij bepaalde werkzaamheden niet kunt overdragen. Dan kan het voorkomen dat je op drukke momenten geen andere keuze hebt dan aan het werk te zijn en dus een feestje moet afzeggen.

Maak concrete plannen

Maak concrete plannen

In een bedrijfsplan omschrijf je je verwachte omzet en winst en beschrijf je hoe je die wilt halen. Ook in een persoonlijk plan is het belangrijk om concrete plannen op te schrijven. Wil jij je gezondheid bewaken? Beschrijf dan bijvoorbeeld hoe je tijd vrij gaat maken om tenminste drie keer per week te sporten, minstens vijf nachten per week acht uur te slapen en gezonder te koken.

Zijn jouw vrienden erg belangrijk voor je geluk? Zorg dan dat je regelmatig tijd voor ze hebt. Zet bijvoorbeeld een groot kruis door elke vrijdag- en zaterdagavond in je agenda en beschrijf hoe je omgaat met spoedklussen, telefoontjes en mailtjes tijdens deze uren. Maak een plan om bij hun feestjes en verjaardagen aanwezig te kunnen zijn.

Begroting

Zoals je in het plan voor je onderneming een begroting hebt gemaakt, kun je dat ook in je persoonlijke plan doen. Hoeveel tijd wil je investeren om je persoonlijke doelen te halen? En wat gaat het opleveren? Wat heb je nodig van anderen? Moet je ook geld investeren in je persoonlijke doelen?

Stel dat jij tijd wil besteden aan het volgen van een cursus, schrijven van een boek of aan je gezin, dan heb je tijd van anderen nodig om de zaak draaiende te houden. Misschien moet je dan extra taken delegeren, of een nieuwe medewerker aantrekken. In je persoonlijke begroting werk je dit uit.

Een persoonlijke begroting
2018-03-02T11:21:01+00:00