Crystel

Breng rust in je onderneming met een gezonde cashflow

Krijg inzicht, houd overzicht en voorkom financiële problemen

Een gezonde cashflow zorgt voor veel rust. Je weet dat je je rekeningen en je medewerkers kunt betalen, dat je onverwachte klappen kunt opvangen en wanneer er betalingen binnenkomen. Die zekerheid maakt dat je je op het echte ondernemen kunt focussen en dat je buiten je werktijden kunt ontspannen. In dit artikel helpen we je met het gezonder maken van je geldstromen.

Een gezonde cashflow begint bij een goede administratie. Je moet precies weten wat er inkomt en uitgaat en wanneer, om te kunnen beoordelen of je bepaalde uitgaven kunt doen of dat je moet besparen. Je kunt veel zelf doen met goede boekhoudsoftware. Ook als je liever samenwerkt met een boekhouder of accountant, kan dit aan de hand van boekhoudsoftware. Je hoeft dan alleen nieuwe gegevens in te voeren, maar hebt altijd real-time inzicht in hoe je bedrijf ervoor staat.

Gezonde cashflow

Een gezonde cashflow begint bij een goede administratie.

Forecasten

Forecasten

Met deze gegevens is het ook mogelijk te forecasten: voorspellingen maken van je toekomstige inkomsten en uitgaven. Hierbij kun je drie scenario’s aanhouden:

  • Een worst-case scenario;
  • Een realistisch scenario;
  • Een ideaal scenario.

Hierbij kan je boekhouder of accountant je helpen. Het geeft rust als je ziet dat je ook in een worst-case-scenario kunt blijven rondkomen.

Inkomsten

Meer inzicht is één ding. Daarna kun je bewust actie ondernemen om een gezondere inkomstenstroom te krijgen. Een paar tips:

  • Werk aan je relatie met goede klanten: Als een klant of een paar klanten heel belangrijk voor jou zijn, probeer dan afspraken te maken voor de toekomst. Neem je klanten serieus en laat hen bijvoorbeeld meedenken over veranderingen in jouw product of dienst. Sluit, als dat mogelijk is, contracten af voor langere tijd. Door de relatie te verstevigen, verklein je het risico dat je je klant ooit kwijtraakt.
  • Zoek meerdere opdrachtgevers / klanten: Het is is heel fijn om een grote klant te hebben, maar het wordt een probleem als je niet zonder één bepaalde klant zou kunnen. Spreid je risico’s. Ga actief op zoek naar nieuwe markten of andere doelgroepen. Misschien moet je hiervoor je marketing aanpassen. Verlies de belangen van je grote klant niet uit het oog, maar zorg wel dat jouw klantenkring breder wordt.
  • Deel grote facturen op in delen: Doe je grote projecten of werk je op uurbasis? Maak dan afspraken over wanneer je kunt factureren. Eerst al het werk doen en daarna een grote rekening sturen is risicovol. Wat als de opdrachtgever failliet gaat? Maak liever bijvoorbeeld elke week een factuur, of facturen voor onderdelen van het project. Zo heb jij regelmatige inkomsten en verklein je je risico’s.
Een gezondere cashflow
Ook een gezonde cashflow? Probeer een maand gratis

Uitgaven

Ook je uitgaven kun je structureren. Vooral door vooruit te kijken en aan de toekomst te denken. Zet bijvoorbeeld elke maand bij het uitbetalen van de salarissen alvast 8% opzij voor de uitbetaling van het vakantiegeld.

Spaar ook voor de vervanging van je bedrijfsmiddelen, door elk jaar een deel van de waarde opzij te zetten en af te schrijven van de belasting. Voor de Belastingdienst mag dit maximaal 20% zijn. Die gaat er namelijk van uit dat bedrijfsmiddelen vijf jaar meegaan.

Kijk bij grote investeringen of je deze gespreid kunt betalen. Of kijk juist of je in een jaar boven de grens (€2.300) van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek uit kunt komen. Dat geeft een belastingvoordeel. Bedrijfsmiddelen moeten dan per stuk wel meer dan 450 euro excl. btw hebben gekost.

Ben je benieuwd hoeveel eigen vermogen je achter de hand zou moeten hebben? Met de financiële ratio’s solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit kun je berekenen hoe gezond jouw bedrijf is. Banken gebruiken deze ratio’s bijvoorbeeld om te beoordelen of ze je een lening willen geven.

2018-02-28T15:53:33+00:00